Разпознаваме ли депресията?

by Super User
Hits: 9


Депресията не е само промяна в емоциите - подтиснатост, тъга и плачливост. Тя е заболяване на цялото тяло. Нейните прояви са като части от пъзел. Всеки един симптом го има и при други заболявания. Чак когато се съберат всички части се появява цялата картина.


Старата лекарска школа казваше, че депресията е страдание, при което диагнозата е написана на лицето:

 1.     1. Очите са „угаснали“.
 2.     2. Устните ъгли - увиснали.
 3.     3. Изражението на лицето – тъжно.
 4.     4. Движенията – забавени.Не винаги обаче е лесно да се разпознае. Често тя е „маскирана“ зад различни телесни симптоми:

 1. 1. Усещане на постоянна умора - oсобено в сутрешните часове. Често болните казват: „Нямам сили. Нямам и желание“. Това, което преди правех с лекота, сега изисква усилие.
 2. 2. Понякога депресията се проявява не с безсилие, а с лесна раздразнителност, избухливост и прояви на агресия. Тази форма е особено честа при мъжете и децата.
 3. 3. Нарушава се сънят - заспиват уморени, сънят трае 2-3 часа, събуждат се и будуват до сутринта. При други, проблемите със съня протичат под формата на постоянна сънливост.
 4. 4. Променя се апетитът - най-често храната загубва вкус. Забравят да се хранят. Отслабват на тегло. При други случаи храненето е прекомерно, но не е удоволствие. Целта е да се облекчи тъгата и безпокойството. Да се запълни празнотата в душата. Драстично се увеличава теглото. При работата ми с болни с хранителни нарушения, като булимия и анорексия, депресията присъства неизменно.
 5. 5. Тя може да се „скрие“ зад упорити, неподдаващи се на лечение болки:
  1. • Особено често е главоболието – стягащо, симетрично, в двете слепоочия или в тила. Може да продължи седмици и месеци. Може да се съчетае с виене на свят или замаяност.
  2. • На второ място са болките по мускулите, ставите, гърдите.
  3. • Тежест в стомаха, болка, гадене. Интензивна болка по хода на дебелото черво на местата където се прегъва - в ляво и дясно под ребрата. Запек или диария.
Депресията отнема радостта от живота във всичките му проявления - храната, съня, движението, ограничава общуването, отнема интереса и възможността за секс. Отразява се на функцията на всички органи. Добре е да се разпознават проявленията и, за да може бързо да се потърси помощ и ефективно да се лекува.