Съвети за здрав дух и тяло

by Super User
Hits: 17

Учените от различни области откриват все повече начини да се съхраним здрави без скъпи лекарства и сложни тренировки. Ето няколко прости, но работещи предложения да доставим здраве и удоволствие на тялото и духа си.

Смейте се

Изследванията показват, че ендорфините отделени в отговор на смеха водят до активиране на азотния окис в съдовата стена и предизвикват разширение на кръвоносните съдове на сърцето. Чувството за хумор и смеха предпазват от исхемична болест на сърцето. Развивайте творчески умения Хората занимаващи се с творчески дейности- писане или живопис, пеене или танци са по-здрави и по-щастливи. Мозъка обича да твори и да се забавлява. На тялото му харесва, когато въображението лети свободно. Творчеството е начин за себеизява и личностно израстване. Това емоционално преживяване дава тласък на имунната система и ни прави по-здрави.

Създайте си приятелски кръг

Човек е социално същество и има нужда да е част от общност. Да бъде приет, оценен и подкрепен от нея. Това намалява усещането за несигурност и предотвратява тревожността. Доказано е, че членовете на сплотена родова, съседска или колегиална общност имат ниски нива на съдови заболявания и показват добро емоционално и физическо здраве.

Уважавайте съня

Когато хората спят по-малко, са склонни да консумират повече и по-калорична храна. Лишаването от достатъчно сън вреди на концентрацията на вниманието и паметта. Наученото и преживяното се превръщат в устойчиви спомени само по време на сън.

Прегръщайте и галете близките си

Докосването стимулира отделянето на хормона на привързаността в мозъка. Той е най-мощният анти-стрес фактор. Нормализира сърдечния ритъм понижава кръвното налягане и подобрява имунитета.

Съхранете Вярата

Събитията в живота не са нито добри, нито лоши. Ние им слагаме етикетите и ги преживяваме емоционално. Нека повярваме, че случващото се има за цел да ни научи, не да ни нарани. Изследванията показват, че позитивните и оптимистите, хората с цел и кауза в живота имат по-малък риск от съдови инциденти.